Często gdy jem tatara to słyszę, że tak surowe mięso ?? Przecież to niedobre, ale gdy spytam czy próbowali to okazuje się że mało kto jadł. Taka fajna mentalność nie próbowałem, ale mam już wyrobione zdanie. A przecież to jest meeeeeega smaczne !!!

Potrzebne składniki

  • 250g mielonej wołowiny lub gotowej potrawy tatarskiej,
  • 2 ogórki kiszone (możecie użyć jednego, ja je bardzo lubię),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina wody,
  • odrobina oleju rzepakowego

Sposób przygotowania tatara

Zaczynamy od rozdrobnienia mięsa w talerzu.

Mięso na tatara

Następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy cebulę w małą kostkę, podobnie ogórki oraz oddzielamy żółtko od białka pozostawiając wyłącznie zółtko.

Tak przygotowane składniki dodajemy do mięsa. Najpierw cebula.

Następnie ogórek. Jak zapewne widzicie mam go tutaj bardzo dużo, ale osobiście bardzo go lubię i nieco za dużo dodaję do tatara.

Na końcu jajko, jednak z jajkami należy uważać, gdyż nie trudno o jakieś zatrucie więc jajko ze sprawdzonego źródła. Oczywiście sklep będzie takim źródłem przy jajkach ze wsi należy uważać.

Co do podanej tutaj kolejność to zasadniczo nie ma ona większego znaczenia 😉

Teraz dokładnie mieszamy dodając odrobinę wody i oleju rzepakowego. Dzięki czemu tatar nie będzie podeszwą, a stanie się puszysty i da się go łatwo formować.

W zależności czy kupiliście mięso i je zmieliliście (posiekaliście) czy też kupiliście gotowca to konieczne będzie odpowiednie doprawienie pieprzem i solą. Choć niektóre gotowe potrawy tatarskie są już dość słone i nie wymagają dodatkowej porcji soli.

Teraz jedynie pozostaje zrobić kanapeczki z naszym super tatarem i voilà 🙂

A wy macie jakieś sprawdzone przepisy na tatara ? W ogóle lubicie tego typu potrawy ? Ja jem od dziecka i szczerze tym, którzy nie próbowali szczerze polecam. Warto spróbować nawet jeśli wam nie zasmakuje to przynajmniej będziecie mieli opinię na podstawie własnego doświadczenia 😉

W Internetach możecie się spotkać z różnymi wariacjami na temat tego dania jednak uważam, że to powyższe jest najbardziej klasyczne i warte polecenia. Zaś dodawanie oliwy z oliwek, samych oliwek oraz innych „dziwnych” dodatków jednak psuje smak samej potrawy nie wzbogacając jej. Lecz wszystko jest kwestią gustu i jeśli komuś smakuje to smacznego i do kolejnego śniadania 😉

Close